Strona korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Szczegóły dotyczące plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Akceptuję

Sprawozdanie z konferencji - Prawidłowa ochrona roślin, bezpieczeństwo rolnika i bezpieczna żywność

29 listopada 2011 rokuw Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, odbyła się konferencja Prawidłowa ochrona roślin, bezpieczeństwo rolnika i bezpieczna żywność inaugurująca kampanię firmy Bayer CropScience Grunt to bezpieczeństwo.

Na konferencję licznie przybyli zaproszeni goście: przedstawiciele z Ministerstwa Rolnictwa, KRUS, Głównego Inspektoratu Pracy, uczelni wyższych, szkół rolniczych, instytutów, dystrybutorów i mediów. Sala wypełniła się po brzegi, co było potwierdzeniem, że tematyka konferencji i kampanii jest ważna dla wszystkich grup związanych z rolnictwem, rolnikiem oraz jego bezpieczeństwem. 

Konferencję otworzyli przedstawiciele organizatorów: Prorektor SGGW – prof. Krystyna Gutkowska oraz dr Manfred Weiser – Dyrektor Bayer CropScience w Polsce i Krajach Nadbałtyckich.
 
Następnie zgodnie z planem wystąpili: 
Prof. Ettore Capri z Katolickiego Uniwersytetu Piacenza, zajmujący się ekotoksykologią, ekologią oraz problemami związanymi z pozostałościami substancji chemicznych w żywności. Światowy ekspert z zakresu ekotoksykologii i chemii pestycydów, ich zachowania i degradacji w środowisku a także członek komisji Europejskiej odpowiedzialnej za bezpieczeństwo żywności (EFSA) oraz dyrektor Centrum Badawczego OPERA.
Bruno Flodrops od 33 lat związany z firmą Bayer. Osoba odpowiedzialną za projekty promujące działania firmy w zakresie bezpiecznego stosowania środków ochrony roślin i bezpieczeństwa żywności.
Prof. Ryszard Hołownicki - Kierownik Zakładu Agroinżynierii Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Ekspert z zakresu techniki wykonywania zabiegów ochrony roślin.
Prof. Stefan Pruszyński – Emerytowany dyrektor Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu oraz wieloletni przewodniczący komisji rejestracyjnej środków ochrony rośli przy MRiRW. Autorytet z zakresu ochrony roślin i bioróżnorodności.
Dr Artur Miszczak - Kierownik Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz ekspert z zakresu metodologii i oznaczania pozostałości środków ochrony roślin w żywności.
 
Ostatni z wykładów, Zmiany w percepcji i praktykach związanych ze stosowaniem pestycydów w ciągu ostatnich dziesięciu lat miał poprowadzić prof. Zbigniew Dąbrowski. Nieoczekiwanie zastąpiła go jednak mgr Alicja Chorąży, współautorka badań. W tym samym czasie prof. Dąbrowski został wybrany Przewodniczącym Komisji ds. Ochrony Roślin przy PAN, co w pełni tłumaczyło nieobecność na konferencji. Panie Profesorze serdecznie gratulujemy!

Konferencji towarzyszyły dwie wystawy: rysunkowa Bioróżnorodność w oczach dzieci oraz fotograficzna Ekologia w obiektywie – obydwie są wynikiem konkursów organizowanych przez firmę Bayer.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom konferencji. Liczymy, że bezpieczne i prawidłowe stosowanie środków ochrony roślin, nierozerwalnie związane z bezpieczeństwem rolnika, środowiska i żywności będzie naszym wspólnym celem i wspólnie będziemy do niego dążyć poprzez propagowanie wiedzy na ten temat.